Murzynek czekoladowo-pomarańczowy z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier i cukier waniliowy rozpuścić, dodać połamaną czekoladę, sok pomarańczowy i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Zestawić z ognia i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do ostudzonej masy czekoladowej i utrzeć dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, konfiturę i aromat. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i ubite na pianę białka. Delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika, piec około 30-35 minut. Następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia.
2.Z soku odlać 1/4 szklanki rozpuścić budyń, resztę soku zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Zestawić z ognia, jeszcze ciepłą masę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia.Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, posypać nimi wierzch ciasta.
Komentarze