Murzynek kawowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Tłuszcz, cukier, mleko zagotować. Odlać 1/2 szklanki przygotowanej mieszanki na polewę, resztę ostudzić. Następnie do mieszanki wbić jajka, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Przelać na formę . Piec około 45 minut temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy już można wyjąć.
2.Masa:
Jajka wraz z cukrem ubić na parze. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kawę rozpuszczalna w saszetkach ( od 1 do 2 saszetek w zależności od upodobań. Im więcej kawy tym mocniejszy jej smak). Dalej ubijamy, aż masa będzie pulchna. Studzimy. Utrzeć masło i margarynę na pulchna masę dodawać powoli ubite jajka z kawą.
3.Wsad:
2 galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wody. brzoskwinie kroimy w kostkę i wrzucamy do ostudzonej galaretki.
4.Wykończenie:
Ciasto przekrawamy na dwie części. Dół smarujemy masa na to wylewamy prawie stężałą galaretkę z brzoskwiniami. czekamy aż stężeje całkowicie. Smarujemy masa, przykrywamy górą ciasta. Na wierzch cienka warstwa masy i dekorujemy odstawiona polewa z ciasta.
SMACZNEGO!
Komentarze