Murzynek kawowo-brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

murzynek nieco inaczej

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka tłuszczu( najlepiej masło)
    2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyzki kakao
    Masa:
    4 jajka
    niepełna szklanka cukru
    1-2 saszetek kawy rozpuszczalnej 2 w 1
    1kostka margaryny
    1/2 kostki masła
    Wsad:
    2 galaretki brzoskwiniowe
    puszka brzoskwiń

Murzynek kawowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Tłuszcz, cukier, mleko zagotować. Odlać 1/2 szklanki przygotowanej mieszanki na polewę, resztę ostudzić. Następnie do mieszanki wbić jajka, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Przelać na formę . Piec około 45 minut temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy już można wyjąć.
  • 2. Masa:
    Jajka wraz z cukrem ubić na parze. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kawę rozpuszczalna w saszetkach ( od 1 do 2 saszetek w zależności od upodobań. Im więcej kawy tym mocniejszy jej smak). Dalej ubijamy, aż masa będzie pulchna. Studzimy. Utrzeć masło i margarynę na pulchna masę dodawać powoli ubite jajka z kawą.
  • 3. Wsad:
    2 galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wody. brzoskwinie kroimy w kostkę i wrzucamy do ostudzonej galaretki.
  • placek w przekroju 4. Wykończenie:
    Ciasto przekrawamy na dwie części. Dół smarujemy masa na to wylewamy prawie stężałą galaretkę z brzoskwiniami. czekamy aż stężeje całkowicie. Smarujemy masa, przykrywamy górą ciasta. Na wierzch cienka warstwa masy i dekorujemy odstawiona polewa z ciasta.
    SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy