Murzynek kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy warstwę czekoladową.
Miękką margarynę i masło ucieramy z żółtkami na jednolitą, gładką masę. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz kakao. Łączymy składniki. Następnie dokładamy powidła i mleko. Ponownie całość mieszamy energicznie.
2.Przygotowujemy warstwę kokosową.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy kokos i mieszamy masę delikatnie, żeby nie opadła.
3.Blaszkę (40 cm x 30 cm x 6 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią połowę ciasta czekoladowego. Na ciemnej warstwie układamy pianę kokosową. Na sam wierzch kładziemy pozostałe ciasto czekoladowe łyżka po łyżce (najlepiej po każdym razie przepłukiwać łyżkę w wodzie- ciasto będzie łatwiej schodziło).
4.Pieczemy murzynka w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 1 godzinę.
Wierzch dekorujemy wedle uznania.
Komentarze