MURZYNEK KOKOSOWY

4.5 (177 ocen)

Przepyszne, gęste ciasto czekoladowe przełożone warstwą kokosową. Coś dla małych i dużych smakoszy.

Składniki:

  • warstwa czekoladowa:

    1 szklanka mleka
    1/2 kostki margaryny
    1/2 kostki masła
    1 szklanka cukru
    5 żółtek
    1 płaska łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki ciemnego kakao
    3 szklanki mąki
    300 g powideł śliwkowych

    warstwa kokosowa:

    5 białek
    3 łyżki cukru
    200 g kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Murzynek kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy warstwę czekoladową.
    Miękką margarynę i masło ucieramy z żółtkami na jednolitą, gładką masę. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz kakao. Łączymy składniki. Następnie dokładamy powidła i mleko. Ponownie całość mieszamy energicznie.
  • 2. Przygotowujemy warstwę kokosową.
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy kokos i mieszamy masę delikatnie, żeby nie opadła.
  • 3. Blaszkę (40 cm x 30 cm x 6 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią połowę ciasta czekoladowego. Na ciemnej warstwie układamy pianę kokosową. Na sam wierzch kładziemy pozostałe ciasto czekoladowe łyżka po łyżce (najlepiej po każdym razie przepłukiwać łyżkę w wodzie- ciasto będzie łatwiej schodziło).
  • 4. Pieczemy murzynka w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 1 godzinę.
    Wierzch dekorujemy wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować