Murzynek pod śnieżną pierzynką

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Murzynka piekę bardzo często, bo to smaczne i proste w przygotowaniu ciasto. Tym razem postanowiłam urozmaicić go pysznym, aksamitnym kremem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto
    3 jajka,
    7,5 łyżki cukru,
    3/4 kostki margaryny,
    1 słoik dowolnego dżemu (użyłam wiśniowego),
    1,5 łyżeczki cynamonu,
    3 łyżki kakao,
    18 łyżek mąki,
    18 łyżek mleka,
    1,5 łyżeczki sody
    Na krem:
    250 g serka mascarpone,
    500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%,
    1/2 szklanki cukru pudru
    Dodatkowo:
    słoik dżemu
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek pod śnieżną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać resztę składników i zmiksować. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy(średnica 23 cm).
    Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 60 minut - do suchego patyczka (proces pieczenia kontrolować - w razie potrzeby nakryć ciasto folią aluminiową). Wyjąć i wystudzić.
  • 2. Przygotować krem. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo serek mascarpone - połączyć całość na niewysokich obrotach w krem o lekkiej konsystencji.
  • 3. Wystudzonego murzynka przekroić i obie połówki posmarować dżemem ( te części, które będą ze sobą złożone). Na połówce ciasta rozsmarować część kremu, na nim położyć drugą część murzynka. Całość obłożyć pozostałym kremem (nie wygładzać). Ciasto można udekorować kilkoma łyżeczkami dżemu lub posypać kakao bądź cynamonem.

Porady

Murzynka można upiec w większej tortownicy - czas pieczenia się skróci, jednak ciasto nie będzie tak efektownie wysokie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować