Murzynek przekładany

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Murzynek przekładany delikatną masa jogurtowa-lekki i smaczny:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    około 2 szklanki mąki pszennej
    1 a szklanka cukru
    1/3 szklanki wody
    200 g miekkiej margaryny
    6 jajek
    1 op. cukru waniliowego
    4 łyżki oleju
    6 ł czubatych ł yżeczek ciemnego kakao
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jogurtowa:

    200 g miękkiej margaryny
    2 jogurty greckie-użyłam takich po 400 gram
    2 łyżki żelatyny
    2 łyzki cukru pudru
    kakao do posypania wierzchu
    posypka waflowa
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery Ciasto

Murzynek przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę włozyc do garnka , dodac olej, wodę , cukier , kakao i wszystko razem podgrzewac na małym ogniu , mieszając , do momentu gdy powstanie gęsta masa.Mase ostudzic a następnie do niej dodać żółtka, i miksowac .Nastepnie dodac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
    Białka ubic , na sztywno dodaac je do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.
    Całośc wyłozyc na blache i piec ok. 40 minut w temp. 180 C.Ostudzone ciasto przekroic na połowe .


    Masa jogurtowa:

    Żelatynę rozpuścic w 3 łyżkach wody. Margarynę utrzec z cukrem.
    Do tych składników odawac małymi porcjami jogurt grecki a następnie żelatynę.

    Ciasto po przekrojeniu przełozyc masa , zostawiajać jej niewielka częsc na wierzch.Przykryc i rozsmarowac reszte masy na wierzch , posypac kakao a nastepnie posypka waflową.Smacznego:)

Porady

blacha 25 na 36. składniki powinny miec temp.pokojowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować