Murzynkowy kopiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pracowałam w Niemczech jako opiekunka osób starszych,opiekowałam się kobietą dość młodą po wylewie, pod opieką również miałam jej dzieci, mieszkałam z nimi w jednym domu, pacjentka jej mąż dwójka dzieci, przy każdej większej imprezie Mąż mojej podopiecznej piekł to ciasto i pełniło ono funkcje tortu

  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    250 g mąki
    150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
    1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
    szczypta drobnego cukru
    1 jajko
    1 łyżka zimnego mleka



    Góra:
    400ml śmietany 30%
    2 śmietanfixy
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    400g twarogu drobno zmielonego
    9 murzynków (ciepłych lodów), takie które mają wafelek na spodzie

Murzynkowy kopiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy na jednolitą masę, robimy to bardzo szybko gdyż kruche ciasto nie lubi ciepła. okrągłą blaszkę do tarty wykładamy ciastem wyrównujemy palcami i i robimy dziurki widelcem co kilka centymetrów. blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180`, pieczemy ok 15-20 min. Zarumienione cisto wykładamy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
    Góra:
    Śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i miksujemy, dosypujemy śmietanfixy i dalej miksujemy. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane dodajemy twaróg i murzynki (odczepiając nożem masę od wafelka, wafelek zużywam do dekoracji) całość mieszam na jednolitą masę.
    Gdy spód jest zimny nakładam masę z śmietany i serka.

Porady

Do dekoracji używam wafelków od murzynków przekrajam je na pół i wbijam w mase, można też użyć świeżych owoców do dekoracji, Ciasto przechowuje minimum 3 godziny w lodówce aż do podania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy