Mus czekoladowy z kardamonem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mus czekoladowy na Walentynki? Delikatny, z nutką kardamonu - idealny na romantyczną kolację :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gorzka czekolada: 100 gramów
    - kardamon: 0.25 łyżeczki
    - śmietana 30 %: 250 mililitrów
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier brązowy: 2 łyżeczki
    - cukier puder: 2 łyżki
    - płatki migdałowe: 4 łyżeczki

Mus czekoladowy z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozdrabniamy (zostawiamy jedną kostkę do dekoracji), roztapiamy w garnuszku na parze, dodajemy kardamon.
  • 2. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru.
    Żółtka ubieramy z 2 łyżeczkami cukru brązowego.
    Do żółtek dodajemy po łyżce roztopionej czekolady, cały czas mieszając, na koniec dodajemy ubitą śmietanę (zostawiamy 4 łyżki ido dekoracji).
  • 3. Tak przygotowany mus wlewamy do 4 małych szklaneczek, na górę dodajemy po łyżce bitej śmietany, posypujemy migdałami i wiórkami czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy