Mus jabłkowy z prażonych jabłek o aromatycznym zapachu cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatołowej.
1 godz. 10 min
Składniki:
5 kg jabłek (w zależności od wielkości sokownika może być mniej lub więcej)
1/2 kg cukru
6 łyżeczek cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1.Jabłka umyć, pokroić na cząstki i włożyć do sokownika na parę. Po upływie ok. godziny odlać sok, a uprażone jabłka przetrzeć przez durszlak. Dodać cukier, przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Gorące jabłka przełożyć do wyparzonych słoików, wlać na wierzch odrobinę spirytusu, zapalić i zakręcić. Słoiczki przykryć ręcznikiem aż ostygną.
Porady
Przed zakręceniem słoików można ich brzegi posmarować białkiem jajka.
Komentarze