Mus jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mus jabłkowy z prażonych jabłek o aromatycznym zapachu cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatołowej.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 kg jabłek (w zależności od wielkości sokownika może być mniej lub więcej)
    1/2 kg cukru
    6 łyżeczek cynamonu
    1 łyżeczka imbiru
    1/2 łyżeczki mielonych goździków
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mus jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, pokroić na cząstki i włożyć do sokownika na parę. Po upływie ok. godziny odlać sok, a uprażone jabłka przetrzeć przez durszlak. Dodać cukier, przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Gorące jabłka przełożyć do wyparzonych słoików, wlać na wierzch odrobinę spirytusu, zapalić i zakręcić. Słoiczki przykryć ręcznikiem aż ostygną.

Porady

Przed zakręceniem słoików można ich brzegi posmarować białkiem jajka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować