Mus mango-czekolada z truskawkową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek szykujemy mus z mango. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Mango obieramy, usuwamy pestkę. Miąższ przekładamy do blendera, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wszystko miksujemy na gładko, przelewamy do miseczek (lub do innych naczyń deserowych). Na środku musu układamy 1-3 truskawki (w zależności od wielkości).
2.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - miskę z połamaną czekoladą wstawiamy do garnka z gorącą wodą i ogrzewamy dopóki czekolada się nie stopi. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo czekoladę. Delikatnie mieszamy łyżką nie niszcząc struktury pianki, aż składniki się połączą. W razie potrzeby mus można dosłodzić cukrem pudrem.
Gotowy mus czekoladowy wylewamy na mus z mango. Również układamy truskawki.
Chłodzimy ok. 30 minut.
3.Na końcu, wierzch deseru dekorujemy pokrojonym w kostkę arbuzem (lub innymi owocami) oraz listkami mięty.
Komentarze