Mus mango-czekolada z truskawkową niespodzianką

0 (0 ocen)

Przepyszny, lekki, puszysty.Dla małych i dużych.

Składniki:

  • 4 porcje

    mus owocowy:
    1 dojrzałe mango
    1 łyżeczka żelatyny
    1/5 szklanki wrzątku

    mus czekoladowy:
    200ml śmietany 30%
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    opcjonalnie: cukier puder

    dodatkowo:
    arbuz lub melon (mogą też być i inne owoce)
    kilka truskawek (moga być mrożone)
    mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus czekoladowy Musy

Mus mango-czekolada z truskawkową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek szykujemy mus z mango. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Mango obieramy, usuwamy pestkę. Miąższ przekładamy do blendera, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wszystko miksujemy na gładko, przelewamy do miseczek (lub do innych naczyń deserowych). Na środku musu układamy 1-3 truskawki (w zależności od wielkości).
  • 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - miskę z połamaną czekoladą wstawiamy do garnka z gorącą wodą i ogrzewamy dopóki czekolada się nie stopi. Studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo czekoladę. Delikatnie mieszamy łyżką nie niszcząc struktury pianki, aż składniki się połączą. W razie potrzeby mus można dosłodzić cukrem pudrem.
    Gotowy mus czekoladowy wylewamy na mus z mango. Również układamy truskawki.

    Chłodzimy ok. 30 minut.
  • 3. Na końcu, wierzch deseru dekorujemy pokrojonym w kostkę arbuzem (lub innymi owocami) oraz listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować