mus z truskawkami i stokrotkami

0 (0 ocen)

Kremowy mus z dodatkiem białej czekolady i płatków stokrotek połączony z soczystymi truskawkami.

Składniki:

  • 2 jajka
    łyżka cukru
    250 g białej czekolady
    50 ml słodkiej śmietanki
    400 ml słodkiej śmietanki minimum 30%
    łyżka limoncello
    400 g świeżych truskawek
    około 10 stokrotek
    listki mięty lub bazylii

Mus z truskawkami i stokrotkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej na puszystą pianę. Zestawiamy.
  • 2. Czekoladę rozpuszczamy w z dodatkiem słodkiej śmietany (50 ml).
  • 3. W wysokiej misce ubijamy śmietanę. Ubitą śmietanę dodajemy do masy jajecznej i chwilę jeszcze ubijamy. Dokładnie mieszamy silikonową łopatką z rozpuszczoną czekoladą i likierem.
  • 4. Na dno szklanek/pucharków wrzucamy kilka pokrojonych truskawek. Dopełniamy musem. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Deser podajemy udekorowany resztą truskawek, posypany stokrotkami i listkami mięty lub bazylii. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy