Mus z dyni z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bierzemy dojrzałą dynię.
2.Obieramy ze skórki.
3.Wyjmujemy z dyni pestki i suchy miąższ.
4.Twardy miąższ dyni ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5.Przekładamy startą dynię do rondla. Wsypujemy cukier, wlewamy wodę.
6.Przesmażamy wszystkie składniki na wolnym ogniu do gęstości. Mieszamy, aby nie przypalić.
Wlewamy sok z cytryny. Na końcu wsypujemy cynamon.
7.Myjemy, wyprażamy słoiki. Nakładamy gorący mus. Zakręcamy.
Pasteryzujemy, ok. 5- 8 min.
8.Odwracamy do góry dnem, do wystygnięcia.
Opisujemy każdy słoiczek, koniecznie z nazwa i datą.
Wynosimy do chłodnego miejsca.
9.Smacznego :)
Porady
Ilość cukru zależy od słodkości dyni i naszego musu- według upodobań.
Pestki z dyni możemy wysuszyć i zjeść lub użyć do chleba, sałatek.
Musu używam do smarowania pieczywa, jako dodatek do ciast i placuszków.
Komentarze