Mus z dyni z cynamonem

4.5 (183 ocen)

  • 50 min

To doskonały dodatek do: ciasta, naleśników, placuszków, czy po prostu na chlebek.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 kg obranej dojrzałej dyni
    ok. 500 g cukru
    sok z 1 cytryny
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mus Przetwory Musy

Mus z dyni z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dojrzałe dynie 1. Bierzemy dojrzałą dynię.
  • obieranie dyni ze skóry 2. Obieramy ze skórki.
  • przekrój dyni 3. Wyjmujemy z dyni pestki i suchy miąższ.
  • ścieranie dyni 4. Twardy miąższ dyni ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • przesmażanie dyni na mus 5. Przekładamy startą dynię do rondla. Wsypujemy cukier, wlewamy wodę.
  • mus z cynamonem 6. Przesmażamy wszystkie składniki na wolnym ogniu do gęstości. Mieszamy, aby nie przypalić.
    Wlewamy sok z cytryny. Na końcu wsypujemy cynamon.
  • mus z dyni w słoiczkach 7. Myjemy, wyprażamy słoiki. Nakładamy gorący mus. Zakręcamy.
    Pasteryzujemy, ok. 5- 8 min.
  • mus z dyni 8. Odwracamy do góry dnem, do wystygnięcia.
    Opisujemy każdy słoiczek, koniecznie z nazwa i datą.
    Wynosimy do chłodnego miejsca.
  • mus z dyni 9. Smacznego :)

Porady

Ilość cukru zależy od słodkości dyni i naszego musu- według upodobań. Pestki z dyni możemy wysuszyć i zjeść lub użyć do chleba, sałatek. Musu używam do smarowania pieczywa, jako dodatek do ciast i placuszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować