Mus z pieczonych jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Nie obierać! Cząstki jabłek włożyć do rękawa foliowego, wlać 2-3 łyżki wody i zabezpieczyć folię.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec do czasu, aż jabłka będą zupełnie miękkie - czas pieczenia zależny jest od gatunku użytych jabłek.
Pozostawić do ostygnięcia, przeciąć folię i wszystko przełożyć do blendera - zmiksować bardzo starannie. Gotowy mus przetrzeć przez sitko, przelać do garnka, dodać sok ze świeżych cytryn i zagotować. Mus przyprawić do smaku cukrem i przelać do słoiczków - zapasteryzować.
Porady
Mus można doprawić do smaku zmielonym cynamonem, cukrem waniliowym lub kardamonem.
Komentarze