Mus z szynki i pomidorów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Super przekąska.Więcej na blogu - Kulinarny karnet Christophera

Składniki:

  • 25 dag szynki
    4 średnie pomidory
    250 ml śmietany 36%
    250 ml białego wytrawnego wina
    250 ml bulionu warzywnego
    6 łyżeczek żelatyny +3 łyżeczki
    3 łyżki majonezu
    sól, pieprz

Mus z szynki i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mus 1. Przygotować miseczki o dwóch różnych wielkościach. Tak, żeby mniejsza swobodnie zmieściła się w większej.

    Do mieszaniny wina i bulionu dodać żelatynę (6 łyżeczek) i rozpuścić ją .Roztwór można lekko podgrzać. Ostudzić.
    Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko spienić .
    Do oziębionych większych miseczek wlać piankę na dno, na wysokość 1 cm., schłodzić.

    Z pomidorów zdjąć skórkę .Połowę zmiksować z szynką, a resztę pokroić w małą kostkę.
    Dodać 3łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100ml ciepłego soku pomidorowego.
    Następnie dodać kostki pomidorów i ubitą śmietanę. Wymieszać i mus nałożyć do mniejszych miseczek. Wstawić do lodówki do stężenia.

    Na schłodzoną piankę majonezową, wyłożyć mus z szynki i pomidorów.
    Wolną,1cm przestrzeń przy ściankach miseczki, zalać pozostałą pianką majonezową i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2013

Komentarze

Podobne przepisy