Sycące, efektowne i bardzo smaczne muszle makaronowe z wołowiną, pieczarkami i kukurydzą. Zapiekane w piekarniku. Podane na ciepło stanowią rewelacyjną przekąskę. W sam raz do przegryzania podczas meczów Euro :)
Muszle makaronowe z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W osolonej wodzie gotujemy na al dente muszle makaronowe (ok 10-12 minut).
Pieczarki myjemy, kroimy w pół talarki i rumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli i łyżki masła.
Mięso mielone wołowe łączymy z odcedzoną kukurydzą, upieczonymi pieczarkami, startym serem, jajkiem, przecierem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.
Ugotowane muszle delikatnie odcedzamy i układamy na talerzu tak by się nie posklejały. Nadziewamy je przygotowanym farszem i układamy w wysmarowanej tłuszczem formie. Ułożone muszle polewamy odrobinką słodkiej śmietanki, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i zapiekamy w temp. 180st C przez ok 35 minut, po czym odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut do zrumienienia wierzchu. Podajemy na ciepło posypane świeżym szczypiorkiem.
Komentarze