Muszle makaronowe o wyrazistym smaku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Duża ilość czosnku w farszu i wzbogacony w Tikka Masala tradycyjny sos beszamelowy powodują, że conchigioni ma wyraźny i bogaty smak.

  • 60 min

Składniki:

  • około 1/2 opakowania makaronu conchiglioni ( u mnie nr 55 Lubella),
    10 dag ostrego żółtego sera,
    rzeżucha do posypania,
    olej do smażenia

    Na nadzienie:
    20 dag mrożonego szpinaku,
    25 dag serka ricotta,
    4 duże ząbki czosnku,
    sól,
    pieprz,

    Na sos:
    3 łyżki masła,
    2 łyżki mąki,
    niepełna szklanka mleka,
    3 łyżki sosu Tikka Masala

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Muszle makaronowe o wyrazistym smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wystudzić. Na rozgrzany olej wrzucić drobno posiekany czosnek i podsmażyć. Dodać szpinak i smażyć do momentu aż woda odparuje. Przełożyć do miski, dodać serek ricotta,doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełniać makaronowe muszle.
    Przygotować sos: masło rozpuścić w garnku, wsypać mąkę i wlać mleko. Sos intensywnie mieszać nie dopuszczając do powstania grudek. Na koniec dodać Tikka Masala, wymieszać. Gotowy sos przelać do żaroodpornego naczynia i układać w nim muszle. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 - 20 minut. Muszle podawać gorące, posypane rzeżuchą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować