500g wątróbki drobiowej
ok 24-26 muszli
3 cebule
łyżka soli do posolenia wody
sól, pieprz do smaku
2 garście startego żółtego sera
łyżka oleju do wysmarowania formy
łyżka oleju do smażenia cebuli i wątróbki
Muszle nadziewane wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od ugotowania makaronu.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente( około 13-15 minut),
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą odstawiamy.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, w tym czasie wątróbkę płuczemy oczyszczamy (najlepiej gdyby moczyła się całą noc w mleku pozostawiona pod przykryciem w lodówce)
Kroimy na mniejsze części, dokładamy dosmażonej się już na patelni cebuli i obsmażamy kilka minut - przyprawiamy solą i ewentualnie pierzem.
Nastawiamy piekarnik do 180*C, smarujemy naczynie żaroodporne olejem, układamy muszle i do każdej wkładamy wątróbkę z cebulą.
Zasypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem,
Wkładamy muszle do nagrzanego piekarnika
Zapiekamy około 7 minut w piekarniku.
Porady
Muszle smakują doskonale także podane z sosem śmietanowym.
Komentarze