Muszle z łososiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Danie z kuchni włoskiej.

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g makaronu conchiglie (muszle)
    400 g fileta ze świeżego łososia
    3 pomidory z puszki
    pół szklanki białego wina
    100 g śmietany
    100 g startego parmezanu
    3 ząbki czosnku
    szczypta szafranu
    2 łyżki mąki
    1 łyżka masła
    4 łyżki oliwy
    półtora szklanki sosu pomidorowego z bazylią
    sól

Muszle z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muszle z łososiem 1. Szafran zaparzyłem podgrzanym winem, wymieszałem z masłem. Łososia pokroiłem w kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie.
    Dodałem pokrojone pomidory, posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle, każdą napełniłem nadzieniem z łososia. Posypałem parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C, aż cały ser się rozpuścił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy