MUSZTARDOWA a,la LAZANIA

0 (0 ocen)

Jest to danie bardzo smaczne,szybko i łatwo się je przygotowuje.

Składniki:


  • 1 filet z kurczaka
    9 listków makaronu do lazanii
    1 szk.makaronu kokardki duże
    1 mały słoik musztardy francuskiej Kamis
    1 marchew
    3 ząbki czosnku
    1/4 selera
    20 cm. pora biała część
    200 ml.słodkiej śmietany 18%
    180 g. jogurtu naturalnego greckiego
    15 dkg.żółtego sera
    sól,pieprz do smaku,olej do smażenia i gotowania makaronu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Zapiekanki

Musztardowa a,la lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • musztardowa a.la lazania 1.


    Makarony ugotować al.dente oddzielnie w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek oleju,odcedzić i przelać zimną wodą do czasu jego przestudzenia.Warzywa oczyścić umyć i pokroić w słupki,por w talarki,ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,przekroić wzdłuż grzbietu na połowę.Pociąć nożem w poprzek by uzyskać 9 plastrów.Pozostałe części mięsa pokroić w kostkę,posypać solą pieprzem.Plastry lekko rozbić.








  • musztardowa  a.la lazania 2.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,włożyć por,czosnek i smażyć do czasu zeszklenia się warzyw.Dodać 2 łyżki musztardy,wymieszać,ewentualnie doprawić do smaku,i chwilę smażyć ok.1 min.Zdjąć z patelni,przestudzić.
  • musztardowe  a.la lazania 3. Ponownie rozgrzać 3 łyżki oleju,włożyć kostki mięsa i smażyć do czasu odparowania wody.
  • masztardowa  a.la lazania 4.

    Mięso zdjąć a na tłuszcz włożyć marchew i seler.Smażyć do czasu ich zeszklenia.
  • musztardowa  a.la lazania 5. Warzywa zdjąć a na tłuszcz włożyć makaron kokardki i wymieszać.
  • musztardowa   a.la lazania 6.
    Rozłożyć pojedynczo plastry filetu,posypać solą,pieprzem.Na każdym rozłożyć po 1/2 łyżeczki musztardy,porcje marchewki, selera i zwinąć w roladkę.
  • musztardowa  a.la lazania 7.
    Każdą roladkę zawinąć w listki ugotowanego makaronu.
  • musztardowa  a.la lazania 8.

    Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kokardkami makaronu,posypać niewielką ilością sera.
  • musztardowa  a.la lazania 9.
    Ułożyć roladki mięsno makaronowe.Na całości rozłożyć por z czosnkowy,kostki mięsa.
  • musztardowa  a.la lazania 10.
    Przygotować sos.Jogurt dokładnie wymieszać z śmietaną i pozostałą musztardą,doprawić do smaku solą,pieprzem.
  • musztardowa  a.la lazania 11.
    Tak przygotowanym sosem zalać roladki,posypać pozostałym serem,naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową
  • musztardowa  a.la lazania 12.
    .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C i zapiekać 30 min.Zdjąć przykrycie i zapiekać kolejne 15 min.
  • musztardowa  a.la lazania 13.
    Podawać ciepłe jako samodzielne danie
  • musztardowa  a.la lazania 14. Pokroić w kawałki i ułożyć na talerzu,ozdobić.

Porady

Zapiekankę tę można przygotować wcześniej i tylko przed podaniem zapiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować