Jest to danie bardzo smaczne,szybko i łatwo się je przygotowuje.
Składniki:
1 filet z kurczaka
9 listków makaronu do lazanii
1 szk.makaronu kokardki duże
1 mały słoik musztardy francuskiej Kamis
1 marchew
3 ząbki czosnku
1/4 selera
20 cm. pora biała część
200 ml.słodkiej śmietany 18%
180 g. jogurtu naturalnego greckiego
15 dkg.żółtego sera
sól,pieprz do smaku,olej do smażenia i gotowania makaronu.
Musztardowa a,la lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Makarony ugotować al.dente oddzielnie w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek oleju,odcedzić i przelać zimną wodą do czasu jego przestudzenia.Warzywa oczyścić umyć i pokroić w słupki,por w talarki,ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,przekroić wzdłuż grzbietu na połowę.Pociąć nożem w poprzek by uzyskać 9 plastrów.Pozostałe części mięsa pokroić w kostkę,posypać solą pieprzem.Plastry lekko rozbić.
2.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,włożyć por,czosnek i smażyć do czasu zeszklenia się warzyw.Dodać 2 łyżki musztardy,wymieszać,ewentualnie doprawić do smaku,i chwilę smażyć ok.1 min.Zdjąć z patelni,przestudzić.
3. Ponownie rozgrzać 3 łyżki oleju,włożyć kostki mięsa i smażyć do czasu odparowania wody.
4.
Mięso zdjąć a na tłuszcz włożyć marchew i seler.Smażyć do czasu ich zeszklenia.
5.Warzywa zdjąć a na tłuszcz włożyć makaron kokardki i wymieszać.
6.
Rozłożyć pojedynczo plastry filetu,posypać solą,pieprzem.Na każdym rozłożyć po 1/2 łyżeczki musztardy,porcje marchewki, selera i zwinąć w roladkę.
7.
Każdą roladkę zawinąć w listki ugotowanego makaronu.
8.
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kokardkami makaronu,posypać niewielką ilością sera.
9.
Ułożyć roladki mięsno makaronowe.Na całości rozłożyć por z czosnkowy,kostki mięsa.
10.
Przygotować sos.Jogurt dokładnie wymieszać z śmietaną i pozostałą musztardą,doprawić do smaku solą,pieprzem.
11.
Tak przygotowanym sosem zalać roladki,posypać pozostałym serem,naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową
12.
.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C i zapiekać 30 min.Zdjąć przykrycie i zapiekać kolejne 15 min.
13.
Podawać ciepłe jako samodzielne danie
14.Pokroić w kawałki i ułożyć na talerzu,ozdobić.
Porady
Zapiekankę tę można przygotować wcześniej i tylko przed podaniem zapiec.
Komentarze