Szybki obiad dwa w jednym. Pieczemy kurczaka i warzywa w worku do zapiekania. U mnie często takie obiady są. Warzywa jemy w ilościach hurtowych bo bardzo lubimy. A czas też się oszczędza jak pieczemy za jednym razem.
Musztardowy kurczak z pieczonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki przekładam musztardę dwa rodzaje, dodaję ocet balsamico, sól, pieprz, rozmaryn, curry, oraz rozpuszczony miód. Całość mieszam.
2.Każdy kawałek kurczaka obtaczam w marynacie i przekładam do pojemnika. Dodaję pokrojoną cebulkę, posypuję natką i wkładam do lodówki na godzinę albo na noc. Mojego kurczaka wstawiłam na dobę do lodówki bardzo fajnie mięso przeszło aromatami. Na drugi dzień przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na 40-50 minut. W między czasie przekładam kurczaka i polewam resztą marynaty podczas pieczenia.
3.Marchewkę obieram, ziemniaki także i kroję na cząstki. Przekładam do worka do zapiekania, dodaję zioła, sól i wstawiam worek do brytfanny. W kilku miejscach nacinam worek nożem. Piekę razem z kurczakiem.
Komentarze