1.Ziemniaki obieramy. Wraz
z bakłażanami kroimy w plastry.
Podsmażamy na oliwie. Osączamy. W naczyniu żaroodpornym
układamy ziemniaki.
Oprószamy solą, pieprzem,
oregano i bazylią. Wykładamy
bakłażany i także oprószamy
przyprawami.
2.Cebulę siekamy i smażymy.
Wkładamy mięso i zmiażdżony
czosnek. Chwilę smażymy.
Dodajemy pomidory, przecier
i wino. Wkładamy zawinięte w gazę liść, goździki i ziele.
Doprawiamy. Chwilę dusimy.
Przyprawy usuwamy. Mięso
wykładamy na bakłażany.
3.Sos: masło roztapiamy,
mieszając, dodajemy po łyżce
mąki i mleko. Mieszamy z rozkłóconymi
jajkami i serem.
Doprawiamy gałką, pieprzem
i solą. Polewamy mięso. Pieczemy
30 minut w 200 °C.
Komentarze