Musaka z cukinią i z sosem beszamelowym

4.49 (174 ocen)

  • 30 min

Nie jestem specjalnym fanem bakłażana, dlatego postanowiłam zmienić tradycyjny przepis musaki z bakłażanem na z dodatkiem cukinii.

  • 30 min

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków najlepiej typu winiety
    1,5 kg mięsa mielonego (obojętnie jakie)
    2 puszki pomidorów
    2 cukinie
    4 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    150 g żółtego sera
    kulka mozzarelli
    natka pietruszki
    oliwa z oliwek
    sól i pieprz
    składniki na sos beszamelowy:
    50 g masła
    1/4 szklanki mąki pszennej
    pół litra mleka
    1 jajko
    sól, pieprz
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Musaka z cukinią i z sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos beszamelowy:masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką ciągle podgrzewając, następnie dodawać schłodzone mleko i mieszać aż uzyskamy jednolitą masę przez około 3- 5 minut. Na sam koniec dodajemy roztrzepane jajko ciągle mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • musaka 2. Musaka: Ziemniaki ugotować w łupinkach. Obrać ze skórki, pokroić w talarki. Mięso smażymy z cebulą i z czosnkiem,solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze przez około 7 minut. Cukinię myjemy i kroimy w talarki, podsmażamy na patelni z obu stron, doprawiamy solą i pieprzem.
  • musaka 3. Do naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, solimy i pieprzymy, następnie dodajemy mięso, później cukinię, następnie sos beszamelowy a na sam wierzch żółty ser oraz plastry mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni C na około 30 - 40 minut. Ozdabiamy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować