Nie jestem specjalnym fanem bakłażana, dlatego postanowiłam zmienić tradycyjny przepis musaki z bakłażanem na z dodatkiem cukinii.
30 min
Składniki:
5-6 dużych ziemniaków najlepiej typu winiety
1,5 kg mięsa mielonego (obojętnie jakie)
2 puszki pomidorów
2 cukinie
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
150 g żółtego sera
kulka mozzarelli
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz
składniki na sos beszamelowy:
50 g masła
1/4 szklanki mąki pszennej
pół litra mleka
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Musaka z cukinią i z sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos beszamelowy:masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką ciągle podgrzewając, następnie dodawać schłodzone mleko i mieszać aż uzyskamy jednolitą masę przez około 3- 5 minut. Na sam koniec dodajemy roztrzepane jajko ciągle mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2.Musaka: Ziemniaki ugotować w łupinkach. Obrać ze skórki, pokroić w talarki. Mięso smażymy z cebulą i z czosnkiem,solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze przez około 7 minut. Cukinię myjemy i kroimy w talarki, podsmażamy na patelni z obu stron, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Do naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, solimy i pieprzymy, następnie dodajemy mięso, później cukinię, następnie sos beszamelowy a na sam wierzch żółty ser oraz plastry mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni C na około 30 - 40 minut. Ozdabiamy natką pietruszki.
Komentarze