Na maślance z kremem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: masło ucieramy z cukrem i ekstraktem. Dodajemy po jednym jajku, mąkę przesiewamy z sodą i solą, dodając do masy na zmianę z maślanką, ciągle miksując do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w 180*C na złoto przez ok. 20-25 minut. Jeżeli pieczemy w keksówkce studzimy i przekrawamy delikatnie na dwa placki.
2.Masa: w napoju mlecznym rozpuszczamy cukier puder, przygotowujemy żelatynę, łączymy najpierw z odrobiną napoju, następnie dodajemy do reszty i porządnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietankę z łyżką przesianego cukru pudu. 1/4 śmietany odkładamy, a pozostałą łączymy delikatnie z musem ( nie może być jeszcze ścięty). Dopiero teraz czekamy, aż zastygnie na tyle, by swobodnie rozsmarować na cieście. Na masie układamy pokrojone dwa banany, przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch reszta śmietany z rozdrobnionym na mus bananem. Chłodzimy przez kilka godzin. Smacznego !
Komentarze