Na maślance z kremem bananowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ładnie się prezentuje w czasie rodzinnych spotkań.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto: (tortownica śr 24 cm, bądź forma keksowa jak u mnie)
    2 jajka
    1 szklanka maślanki
    1 szklanka cukru
    1/3 kostki masła
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    szczypta soli

    mus mleczno-bananowy
    300 ml napoju bananowo-mlecznego (np. Muller)
    400 g śmietanki 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    50 g cukru pudru + 1 łyżka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    3 banany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Na maślance z kremem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem i ekstraktem. Dodajemy po jednym jajku, mąkę przesiewamy z sodą i solą, dodając do masy na zmianę z maślanką, ciągle miksując do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w 180*C na złoto przez ok. 20-25 minut. Jeżeli pieczemy w keksówkce studzimy i przekrawamy delikatnie na dwa placki.
  • 2. Masa: w napoju mlecznym rozpuszczamy cukier puder, przygotowujemy żelatynę, łączymy najpierw z odrobiną napoju, następnie dodajemy do reszty i porządnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietankę z łyżką przesianego cukru pudu. 1/4 śmietany odkładamy, a pozostałą łączymy delikatnie z musem ( nie może być jeszcze ścięty). Dopiero teraz czekamy, aż zastygnie na tyle, by swobodnie rozsmarować na cieście. Na masie układamy pokrojone dwa banany, przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch reszta śmietany z rozdrobnionym na mus bananem. Chłodzimy przez kilka godzin. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować