Namietne serca osłodzone miłością - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy imbir, cukier , masło i żółtko . Wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu odrywamy kulkę wielkości mandarynki i formujemy z niej małe serduszko. Czynność powtarzamy do skończenia ciasta. Mi wyszło 17 serduszek. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180C około 10-15 minut do momentu aż osiągną złoty kolor. Odstawimy do przestudzenia.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Cukier mieszamy z wodą i podgrzewamy aż składniki dobrze, się połączą ale jeszcze nie stopią w lukier. Na koniec dodajemy odrobinę czerwonego barwnika.
Porady
Jak ktoś lubi wyczuwalny mocno smak imbiru, polecam dodać dwie łyżeczki zamiast jednej,
Komentarze