Nadziewany Bakłażan

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z genialnym farszem. Odrobina greckiej kuchni.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 średni bakłażan
    1 duża biała cebula
    4 duże pomidory
    3 duże ząbki czosnku
    4 duże pieczarki
    1 duża łyżka bułki tartej
    sól, pieprz, cząber, oregano
    oliwa z pestek winogron
    sok z cytryny

Nadziewany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wydrążony bakłażan 1. Umyć bakłażana, odciąć zielony koniec i naciąć go wzdłuż nożem, ale nie do końca. Wyjąć przez to nacięcie część miąższu, który należy zachować. Posolić go w środku i odstawić na 25 minut.
  • Farsz do bakłażana 2. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać. Miąższ bakłażana pokroić w małe kawałeczki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę pozbywając się wody i pestek. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć wszystko na małej ilości oliwy, doprawiając solą, pieprzem,oregano i cząbrem. Zmieszać z bułką tartą. Skropić sokiem z cytryny, odstawić.
  • Bakłażan na patelni 3. Wydrążonego bakłażana opłukać z soli, wysuszyć. Podsmażyć obustronnie chwilę na małej ilości oliwy, tak, aby był już delikatnie miękki.
  • Bakłażanowy cukierek 4. Zimnym farszem napełnić chłodnego już bakłażana mocno upychając.
    Zawinąć go w folię aluminiową, nalewając odrobinę oliwy do środka.
    Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Piec przez 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku (180 stopni)
    Podawać na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy