1 średni bakłażan
1 duża biała cebula
4 duże pomidory
3 duże ząbki czosnku
4 duże pieczarki
1 duża łyżka bułki tartej
sól, pieprz, cząber, oregano
oliwa z pestek winogron
sok z cytryny
Nadziewany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć bakłażana, odciąć zielony koniec i naciąć go wzdłuż nożem, ale nie do końca. Wyjąć przez to nacięcie część miąższu, który należy zachować. Posolić go w środku i odstawić na 25 minut.
2.Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać. Miąższ bakłażana pokroić w małe kawałeczki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę pozbywając się wody i pestek. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć wszystko na małej ilości oliwy, doprawiając solą, pieprzem,oregano i cząbrem. Zmieszać z bułką tartą. Skropić sokiem z cytryny, odstawić.
3.Wydrążonego bakłażana opłukać z soli, wysuszyć. Podsmażyć obustronnie chwilę na małej ilości oliwy, tak, aby był już delikatnie miękki.
4.Zimnym farszem napełnić chłodnego już bakłażana mocno upychając.
Zawinąć go w folię aluminiową, nalewając odrobinę oliwy do środka.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piec przez 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku (180 stopni)
Podawać na zimno.
Komentarze