Nadziewany filet z indyka odziany w boczuś i świeży rozmaryn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć, osuszyć. Przygotować marynatę poprzez wymieszanie jej składników. Natrzeć marynatą mięso. Wstawić do lodówki na noc.
Wyciągnąć mięso. Natrzeć przyprawami całe mięso.
Przygotować farsz: pieczarki pokroić w małe kosteczki (1/3 pieczarek) i przysmażyć na maśle na patelni, Ostudzić.Suszone pomidory i ser pokroić w kosteczkę. Połączyć składniki. Dodać jajko i bułke tartą rozpuszczoną w mleku. Przyprawić solą i pieprzem.
Filet naciąć, zrobić kieszonkę. Napełnić farszem. Położyć na górze boczek i związać sznurkiem.Położyć rozmaryn na mięsie.
Wstawić do blaszki, przelać marynatę i zalać niewielką ilością wody.
Resztę pieczarek umyć, osuszyć i przekroić na pół.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, przez 45 minut. Najpierw 10 minut bez przykrycia, następnie dorzucić małe pieczareczki i cebulkę i piec przez 35 minut ale już pod folią spożywczą.
Komentarze