Nadziewany filet z indyka odziany w boczuś i świeży rozmaryn

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealne na niedzielny obiad

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 800 g filet z indyka
    250 g pieczarek
    100 g sera Cheddar
    6 suszonych pomidorów
    łyżka bułki tartej
    3 łyżki mleka
    1 jajko
    przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, oregano, sól, pieprz
    marynata: 2 łyżki octu balsamicznego, sosu sojowego i miodu
    2 opakowania boczku parzonego

    oraz świeży rozmaryn, czosnek, sznurek spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziewany filet z indyka odziany w boczuś i świeży rozmaryn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet umyć, osuszyć. Przygotować marynatę poprzez wymieszanie jej składników. Natrzeć marynatą mięso. Wstawić do lodówki na noc.
    Wyciągnąć mięso. Natrzeć przyprawami całe mięso.
    Przygotować farsz: pieczarki pokroić w małe kosteczki (1/3 pieczarek) i przysmażyć na maśle na patelni, Ostudzić.Suszone pomidory i ser pokroić w kosteczkę. Połączyć składniki. Dodać jajko i bułke tartą rozpuszczoną w mleku. Przyprawić solą i pieprzem.
    Filet naciąć, zrobić kieszonkę. Napełnić farszem. Położyć na górze boczek i związać sznurkiem.Położyć rozmaryn na mięsie.
    Wstawić do blaszki, przelać marynatę i zalać niewielką ilością wody.
    Resztę pieczarek umyć, osuszyć i przekroić na pół.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, przez 45 minut. Najpierw 10 minut bez przykrycia, następnie dorzucić małe pieczareczki i cebulkę i piec przez 35 minut ale już pod folią spożywczą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować