Nadziewana choinka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto w kształcie choinki doskonałe na zbliżające się Święta.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    15 dag masła
    10 dag cukru pudru
    1 żółtko
    Szczypta soli
    Krem budyniowy:
    1 ½ szklanki mleka
    1 łyżka cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    2 białka
    2 łyżki cukru pudru
    Do przełożenia i dekoracji:
    4 łyżki dżemu morelowego
    10 dag wiórków kokosowych
    Polewa czekoladowa
    Posypka kolorowa

    Wycięty z kartonu szablon choinki o wysokości 33 cm i szerokości 27 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nadziewana choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę na stolnicę, przesiekać z masłem, dodać cukier puder, żółtko i sól. Chłodnymi rękami szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki.
  • 2. Przygotować krem budyniowy. Mleko osłodzić łyżką cukru i ugotować w nim budyń. Schłodzić. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Zmieszać je delikatnie z budyniem.
  • 3. Rozwałkować ciasto i za pomocą szablonu wyciąć dwie choinki.
  • 4. Choinki i ciasteczka ułożyć na blaszce. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Z pozostałego ciasta powycinać foremkami drobne małe ciasteczka.
  • 6. W rondelku podgrzać dżem morelowy, posmarować nim wierzch choinki, obficie posypać wiórkami kokosowymi. Małe ciasteczka oblać polewą czekoladową, posypać kolorową posypką i przykleić dżemem do choinki.
  • 7. Na jedną upieczoną choinkę nałożyć krem budyniowy, nakryć drugą i odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować