Nadziewana choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę na stolnicę, przesiekać z masłem, dodać cukier puder, żółtko i sól. Chłodnymi rękami szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki.
2.Przygotować krem budyniowy. Mleko osłodzić łyżką cukru i ugotować w nim budyń. Schłodzić. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Zmieszać je delikatnie z budyniem.
3.Rozwałkować ciasto i za pomocą szablonu wyciąć dwie choinki.
4.Choinki i ciasteczka ułożyć na blaszce. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Z pozostałego ciasta powycinać foremkami drobne małe ciasteczka.
6.W rondelku podgrzać dżem morelowy, posmarować nim wierzch choinki, obficie posypać wiórkami kokosowymi. Małe ciasteczka oblać polewą czekoladową, posypać kolorową posypką i przykleić dżemem do choinki.
7.Na jedną upieczoną choinkę nałożyć krem budyniowy, nakryć drugą i odstawić do zastygnięcia.
Komentarze