Nadziewana papryka

0 (0 ocen)

  • 40 min

To oryginalne greckie danie, które bardzo nam smakuje. Po grecku faszerowana papryka to Yemista. Danie zmodyfikowałam dodając tartą marchewkę i siekane rodzynki. Przyprawione cynamonem i miętą jest przepyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 żółte papryki
    100 g ryżu
    3-4 łyżki dowolnego mięsa (surowe mielone lub posiekane gotowane)
    1 marchewka
    1 cebula
    1 łyżka rodzynek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki mięty
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Nadziewana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryk odkroić wierzch i usunąć gniazda nasienne.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • 3. Marchewkę zetrzeć na tarce.
  • 4. Napełniać farszem papryki do 3/4 wysokości.
  • 5. Rodzynki przesiekać nożem.
  • 6. Surowy opłukany ryż wymieszać z wszystkimi składnikami.
  • 7. Przykryć odkrojonymi wierzchami.
  • 8. Umieścić papryki w rondelku.
  • 9. Zalać szklanką bulionu.
  • 10. Polać papryki po wierzchu olejem.
  • 11. Przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości -około 25 minut lub w piekarniku w temp. 180 stopni.

Porady

Mięta może być zarówno świeża jak i suszona, np. zwykła mięta do zaparzania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ryż Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować