Nadziewana rolada wołowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry wołowiny rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Każdą od wewnętrznej strony smarujemy musztardą.
2.Ogórek, chleb, fetę, cebulę kroimy w podłużne słupki. Na każdy plaster wołowy nakładamy od brzegu po równo wszystkie 4 składniki. Mięso rolujemy do środka tak, by powstała rolada. Spinamy wykałaczkami.
3.Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej i obsmażamy z każdej strony rolady, powinny się mocno zesmażyć.
4.Mięso przekładamy do garnka, można też wlać tłuszcz z pod smażenia. Dolewamy ok. 1 szklankę wody, dodajemy śliwki, aronię i grzyby, suszony tymianek. Mięso dusimy na małym ogniu, do momentu aż będzie miękkie, trwa to do 1 godziny. W trakcie duszenia możemy uzupełniać wodę. Pod koniec duszenia całość doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze