Nadziewane obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i około 2 łyżkami mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, śmietanę, sól i zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.
2.Grzyby namaczamy dzień wcześniej. Gotujemy do miękkości. Kapustę płuczemy, również gotujemy do miękkości. Odciskamy z nadmiaru wody i mielimy przez maszynkę razem z grzybami i cebulą. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
3.Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy paski o szerokości 3 cm i długości 10 cm. Na środek kładziemy farsz, możliwie jak najwięcej. Składamy wzdłuż długości, delikatnie zlepiamy brzegi. Następnie łączymy oba końce doklejając i ewentualnie dokładamy jeszcze odrobinę farszu aby obwarzanki były równe. Odwracamy je " do góry nogami" i robimy dookoła małą falbankę. Gotowe obwarzanki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Komentarze