Nadziewane brązowe pieczarki i krem z marchewki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatny i lekko słodki krem z marchewki podaję w towarzystwie zapiekanej pieczarki z nadzieniem na ostro. Pieczarki po zapieczeniu pozostają jędrne i soczyste.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    80 g ryżu długoziarnistego
    600 g marchwi
    4 duże, bązowe pieczarki

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    150 g surowego boczku

    Składniki robocze:
    1,3 l wody
    1 łyżka jogurtu greckiego
    1 łyżka startego sera pecorino lub parmezan
    2 łodyżki szczypioru
    sól
    pieprz
    szczypta mielonej kolendry
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Dekoracja:
    1/2 łyżeczki słodkiej śmietanki
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zapiekanki Krem

Nadziewane brązowe pieczarki i krem z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotuj. Boczek pokrój w słupki, usmaż bez użycia tłuszczu na patelni, aż zrobi się chrupiący. W misce wymieszaj ryż, boczek, posiekany szczypiorek z 1 łyżką jogurtu greckiego, dopraw solą i pieprzem.
  • Nadziewane pieczarki 2. Pieczarki oczyść, odłam nóżki, napełnij farszem. Ułóż w formie żaroodpornej, posyp startym serem i zapiecz w 200 st. C przez 15 minut.
  • 3. W garnku zagotuj 1,3 l wody. Marchew obierz i pokrój na 3-4 kawałki, włóż do gotującej się wody i gotuj do miękkości. Zblenduj na krem, dopraw mieloną kolendrą, cynamonem, solą i pieprzem.
  • 4. Krem z marchwi podawaj w miseczkach z dekoracją ze słodkiej śmietanki i pietruszki. Osobno na talerzu podaj pieczarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Pieczarki Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować