Nadziewane ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W wysokim naczyniu mieszamy drożdże z 3 łyżkami mleka i wody, dodajemy sól i odrobinę cukru. odstawiamy na 20 min. Dodajemy jajo. Margarynę roztapiamy, wlewamy. Mieszamy. Dodajemy resztę mleka, wody, cukru. Stopniowo dosypujemy mąkę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przyrządzamy farsz. Cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy mięso, odcedzoną kukurydzę, doprawiamy, rumienimy.
Dzielimy ciasto na 3 części. Każdą rozwałkowujemy. W małej natłuszczonej keksówce układamy jeden płat ciasta. Posypujemy farszem. Rozwałkowujemy drugi układamy, posypujemy farszem, układamy pomidory pokrojone w dużą kostkę. Przykrywamy 3 płatem, dociskamy rogi. Pieczemy ok 30-35 min w 200 stopniach C. Podajemy z sałatkami.
Komentarze