Nadziewane łódeczki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do misy dodajemy drożdże wymieszane z zimnym mlekiem i szczyptą cukru , dodajemy sól ok 1/2 łyżeczki ,mieszamy ręką i dodajemy rozpuszczoną ,podgrzaną margarynę , całość zagniatamy , jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki. Ciasto powinno odchodzić od ręki ,powinno się lekko wałkować nie przystając do blatu.
Wałkujemy placki , wycinamy prostokąty na środku układamy parówkę przedzieloną na pół , inne wędliny pokrojone w paseczki , kostki pomidora,ogórków,cebuli ,papryki.zawijamy ciasto w tzw, łódeczki posypujemy przyprawą do pizzy ,zapiekamy w temp.180 stopni do zarumienienia się ciasta , na wierzchu można położyć ser żółty i zapiec do momentu rozpuszczenia się sera.
Porady
składniki można dowolnie modyfikować , łódeczki można ponownie podpiekać nie tracą na smaku
Komentarze