Nadziewane pomidorki z pęczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomidorki nadziewane pysznym pęczakiem, który moim zdaniem jest kompletnie niedoceniany, a zupełnie nie mam pojęcia dlaczego. I oczywiście cudowny kozi ser, który wszystko zlepi i będzie miłym ostrym akcentem.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 pomidory
    - 1/4 szklanki pęczaku
    - 1 łyżeczka posiekanych kaparów
    - 1 łyżka serka typu philadelfia
    - 2 plastry koziego sera
    - 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    - pieprz do smaku

Nadziewane pomidorki z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadziewane pomidroki z pęczakiem 1. Myjemy pomidory i odkrawamy górną część, by tworzyła czapeczkę. Wydrążamy pomidory i w tym samym czasie gotujemy pęczak w osolonej wodzie. Środki pomidorów siekamy, dodajemy do nich kapary, serek i ugotowany pęczak.
  • Nadziewane pomidorki z pęczakiem 2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i nadziewamy pomidory przygotowaną masą. Wszystko przykrywamy plasterkiem sera koziego i czapeczką z pomidora. Polewamy całość oliwą, posypujemy pieprzem i pieczemy przez 15 minut.

Porady

Jeżeli nadzienie do pomidorków jest zbyt rzadkie można do niego dodać bułkę tartą, czy otręby owsiane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy