NADZIEWANE RURKI MAKARONOWE W SOSIE POMIDOROWYM

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla smakoszy makaronowych potraw

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • nadzienie:
    - 2 cebule
    - duża podwójna pierś z kurczaka
    - 1 kg pieczarek
    - 3 łyżki natki pietruszki
    - 2-3 łyżki masła
    - 20 dkg sera żółtego

    sos pomidorowy:
    - 2 puszki pomidorów krojonych
    - 2 łyżki oliwy
    - 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
    - 1 łyżeczka oregano
    - 1 łyżeczka bazylii
    - 1 łyżeczka soli
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - odrobina pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przystawki

Nadziewane rurki makaronowe w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. NADZIENIE:
    Cebule kroimy w kostkę i smażymy na maśle.
    Pieczarki kroimy w półplasterki, podsmażamy.
    Fileta kroimy w kostkę i smażymy dodając sól, pieprz.
    Ser trzemy na drobnej tarce.
    Po wystudzeniu wszystkie składniki mieszamy razem w jednym naczyniu.
  • makaron 2. MAKARON
    Makaron ugotować al dente (około 13 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy. Odcedzić, odstawić.
  • 3. SOS
    Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu i chwile podgrzewamy
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego. Ugotowane rurki nadziewamy farszem i wkładamy w sos pomidorowy. Posypujemy startym żółtym serem.
    Pieczemy przez 35 minut.

Porady

Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub ketchupem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować