Nadziewane roladki indycze

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Roladki nadziewane żurawiną, suszoną śliwką i serami, duszone w cebulowo-estragonowym sosie, dzięki czemu są delikatne i soczyste.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
    2-3 łyżeczki przyprawy garam masala
    sól, pieprz
    kilkanaście wykałaczek
    olej do smażenia

    Nadzienie:
    200 g żółtego sera np. leerdammera
    125 g mozzarelli
    2 łyżki startego parmezanu
    kilka suszonych śliwek
    60 g suszonej żurawiny

    Sos:
    3 cebule
    3 łyżki masła
    1 łyżka suszonego estragonu
    2 łyżeczki suszonego czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziewane roladki indycze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet indyka 1. Filet pokroić ukośnie w plastry, ja wycięłam 11 plastrów. Każdy plaster, po kolei, wkładaj do mocnego foliowego worka i tłuczkiem delikatnie rozbij. Każdy też filet posyp przyprawą gara masala, solą i pieprzem.
  • Starte sery 2. Sery zetrzyj, dopraw delikatnie pieprzem. Cebulę pokrój w piórka.
  • Zwijanie roladki 3. Na każdy plaster fileta nakładaj sery, po 2 suszone śliwki i kilka kulek żurawiny. Zwijaj ciasno, ja najpierw zwinęłam delikatnie boki a potem całość w rulon. Zepnij wykałaczkami.
  • Obsmażanie roladek 4. Na dużej patelni rozgrzej olej, roladki przesmażaj z każdej strony na złoty kolor. Roladki tylko przesamżamy do uzyskania ładnego koloru. Potem przełóż je do naczynia żaroodpornego z pokrywą.
  • Roladki pod sosem 5. Na tą samą patelnię, na której smażyły się roladki wrzuć masło. Dodaj pokrojoną cebulę, wsyp estragon, zeszklij cebulę, dolej ok. 1,5 szklanki wody (można dać bulion), duś aż cebula zmiękknie. Takim sosem polej roladki, powinny być całe przykryte.
  • 6. Roladki piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku, przez 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Żurawina Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować