NAJWSPANIALSZE PĄCZKI POD SŁOŃCEM

4.86 (170 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Puszyste, mięciutkie, delikatne pączusie z konfiturą różaną.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na 24 duże pączusie !
    4 szklanki (250ml) mąki tortowej + mąka do podsypania
    (ja dałam około 5 szklanek mąki luksusowej)
    6 żółtek z dużych jaj
    3 czubate łyżki cukru
    50 g masła
    50 g drożdży
    1 szklanka letniego mleka (250 ml)
     szklanki jogurtu naturalnego (125 ml) (ja dałam maślankę)
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki mocnego alkoholu (ja dałam spirytus)
    tłuszcz do smażenia (olej, smalec)
    konfitura do nadziania (u mnie różana)
    dodatkowo: kokos, kolorowa posypka lub krokant

    POLEWA CZEKOLADOWA (na około 12 pączków):
    60g masła
    2 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru

    LUKIER (na około 12 pączków):
    4 kopiaste łyżki cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    odrobina ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.86 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Najwspanialsze pączki pod słońcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Najwspanialsze pączki pod słońcem 1. a) Godzinę przed przygotowaniem ciasta drożdżowego na pączki,
    wyjmujemy wszystkie składniki z lodówki aby miały temperaturę pokojową.
    b)Na początek przygotowujemy zaczyn tj. 3 łyżki mleka podgrzać
    (mleko musi być dosyć ciepłe, bo po dodaniu jogurtu temperatura się obniży),
    dodać jogurt, 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze rozmieszać
    i zostawić do wyrośnięcia (ja garnuszek stawiam na kaloryferze).
    c)Żółtka ucieramy przez około 10 minut z resztą cukru,
    następnie przesiewamy mąkę (na początek radzę dać tylko część
    a resztę przy wyrabianiu) wyrośnięte drożdże, letnie mleko, sól,
    alkohol i całość wyrabiamy dosypując resztę mąki
    (mąka ma różną wilgotność i czasem trzeba dać jej więcej lub mniej).
    d)Gdy ciasto już jest dobrze wyrobione, wlewamy rozpuszczone
    i wystudzone masło i ponownie dobrze wyrabiamy aby masło dobrze
    wprowadziło się w ciasto (Ciasto powinno być puszyste, nie klejące się!).
    e) Przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu (bez przeciągów)
    do wyrośnięcia na około 60 minut do podwojenia objętości.
    f)Gdy ciasto już urośnie, wykładamy je na stolnicę wysmarowaną tłuszczem
    (aby nie było obtoczone mąką, bo mogłyby się palić przy smażeniu),
    delikatnie odpowietrzamy.
    g)Rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wykrawamy szklanką pączki.
    h) Wykładamy na blaszce wysmarowanej oliwą i pozostawiamy do napuszenie
    przez około 30 minut (gdy w domu jest chłodno, to ja czasem wkładam
    do piekarnika nagrzanego do około 50 stopni C).
    i) Rozgrzać tłuszcz i wkładać podrośnięte paczki
    (aby sprawdzić czy tłuszcz jest dobrze rozgrzany
    to wkładamy kawałek surowego ziemniaka).
    j) Pączki smażymy przez około 2-3 minuty z każdej strony
    na słabym ogniu. Przewracamy na drugą stronę patyczkiem do szaszłyków.
    k) Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy
    na ręczniki papierowe aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
    l) Gdy pączki przestygną nadziewamy je konfiturą,
    najlepiej szprycą cukierniczą z wąską długą końcówką
    a gdy nie macie to można użyć strzykawki.
  • Najwspanialsze pączki pod słońcem 2. POLEWA CZEKOLADOWA (na około 12 pączków):

    Wszystkie składniki włożyć do rondla i podgrzewać na słabym
    Ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliła.
    Gotową polewę lekko przestudzamy i polewamy pączki,
    Posypując na koniec kokosem, kolorową posypką lub kro kantem.
  • Najwspanialsze pączki pod słońcem 3. LUKIER (na około 12 pączków):
    Całość dokładnie wymieszać aż powstanie gęsta jednolita masa.
    Wystudzone pączki polukrować i posypać kolorową posypką lub kokosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować