Najbardziej czekoladowe ciasteczka na świecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą czekoladę wkładamy do zamrażalnika.
2.Pozostałe czekolady rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej (ewentualnie w kuchence mikrofalowej). Lekko ostudzamy.
3.Jajka ucieramy z cukrem i solą, a następnie łączymy z masą czekoladową.
4.Dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
5.Wyjmujemy białą czekoladę i siekamy ją na kawałki (nie za drobne). Dodajemy do ciasta.
6.Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 20 minut (ciasto zdecydowanie lepiej się wtedy formuje).
7.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
8.Z ciasta wyrabiamy kulki i układamy w sporych odległościach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Warto to robić moczonymi co jakiś czas w wodzie rękami.
9.Pieczemy ok. 15 minut. Nie moga być zbyt suche, gdyż ideałem są ciastka cudownie wilgotne, nieco ciągnące w środku (najlepiej wychodzą mi w trybie termoobiegu). UWAGA! Oblizywanie palców po skończonym układaniu ciastek na blaszce zdecydowanie wskazane. Smacznego!
Komentarze