WYPRÓBOWAŁAM JUŻ WIELE PRZEPISÓW NA PĄCZKI, ALE TEN MIMO, ŻE JEST PRACOCHŁONNY JEST IDEALNY. PĄCZKI NAWET PRZEZ NASTĘPNE DNI SĄ BARDZO MIĘCIUTKIE I ŚWIEŻE.SĄ REWELACYJNE!
3 godz.
Składniki:
Na rozczyn:
13 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
łyżka cukru
Na ciasto:
1 kg mąki pszennej
10 żółtek
15 dag cukru
rozczyn(jw)
2 szklanki mleka
15 dag masła
szczypta soli
kieliszek spirytusu
Do smażenia:
olej słonecznikowy lub smalec
kawałek ziemniaka
Najdelikatniejsze pączki zaparzane babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj zaczyn:
Delikatnie podgrzej mleko.
Drożdże zalej mlekiem, dodaj mąkę i cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
2.Doprowadź mleko do wrzenia. Przesiej mąkę. Do innej miski odłóż 25 dag przesianej mąki i zalej ją wrzącym mlekiem. Zamieszaj dokładnie.
3.Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij w misce nad parą wodną. Dodaj do mąki wymieszanej z mlekiem. Wyrabiaj ciasto.
4.Powoli dodawaj mąkę na zmianę z rozczynem i wyrabiaj ciasto. W międzyczasie dodaj szczyptę soli i spirytus.
5.Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione letnie masło. Dokładnie wyrób i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok 30 min.
6.Rozgrzej tłuszcz i dodaj do niego kawałek ziemniaka(pochłania tłuszcz).
7.Formułuj kulki nadziewając je powidłami śliwkowymi. Smaż na małym ogniu ok 5 minut, w połowie je obracając. Na koniec posyp cukrem pudrem lub lukrem.
Komentarze