NAJDELIKATNIEJSZE PĄCZKI ZAPARZANE BABUNI

4.49 (164 ocen)

  • 3 godz.

WYPRÓBOWAŁAM JUŻ WIELE PRZEPISÓW NA PĄCZKI, ALE TEN MIMO, ŻE JEST PRACOCHŁONNY JEST IDEALNY. PĄCZKI NAWET PRZEZ NASTĘPNE DNI SĄ BARDZO MIĘCIUTKIE I ŚWIEŻE.SĄ REWELACYJNE!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na rozczyn:
    13 dag drożdży
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    łyżka cukru

    Na ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    10 żółtek
    15 dag cukru
    rozczyn(jw)
    2 szklanki mleka
    15 dag masła
    szczypta soli
    kieliszek spirytusu

    Do smażenia:
    olej słonecznikowy lub smalec
    kawałek ziemniaka

    Lukier lub cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Najdelikatniejsze pączki zaparzane babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj zaczyn:
    Delikatnie podgrzej mleko.
    Drożdże zalej mlekiem, dodaj mąkę i cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • 2. Doprowadź mleko do wrzenia. Przesiej mąkę. Do innej miski odłóż 25 dag przesianej mąki i zalej ją wrzącym mlekiem. Zamieszaj dokładnie.
  • 3. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij w misce nad parą wodną. Dodaj do mąki wymieszanej z mlekiem. Wyrabiaj ciasto.
  • 4. Powoli dodawaj mąkę na zmianę z rozczynem i wyrabiaj ciasto. W międzyczasie dodaj szczyptę soli i spirytus.
  • 5. Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione letnie masło. Dokładnie wyrób i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok 30 min.
  • 6. Rozgrzej tłuszcz i dodaj do niego kawałek ziemniaka(pochłania tłuszcz).
  • 7. Formułuj kulki nadziewając je powidłami śliwkowymi. Smaż na małym ogniu ok 5 minut, w połowie je obracając. Na koniec posyp cukrem pudrem lub lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować