Najeżone ciasto piernikowe z masą kakaowo-mleczną i dżemem porzeczkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

ciasto piernikowe z dzemem porzeczkowym i słodka masa kakaowa-mleczną najezone jezynami-to moja propozycja na smaczny , słodko -kwasny deser:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
    6 jajek
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    3 łyżki ciemnego kakao
    1,5 łyżeczki proszku
    pół łyzeczki sody
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    1 szklanka oleju

    Masa kakaowa:
    1 szklanka mleka
    2 szklanki cukru
    2 łyzki kakao ciemnego
    250g mleka w proszku
    250 g margaryny

    oraz słoik dżemu z czarnej porzeczki

    dodatkowo
    jezyny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Przetwory

Najeżone ciasto piernikowe z masą kakaowo-mleczną i dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Ciasto piernikowe:

    Jajka z połącz z cukrem, zmiksuj i ubij na puszystą masę .Następnie dodaj mąkę, ciemne kakao,przyprawę do piernika,sodę i proszek.Pod koniec ubijania wlej olej. Piecz w temp. 150 przez około 50-60 min.Ostudz ,przekrój na połowe.

    2. Krem kakaowo -mleczny:
    Wymieszaj dokładnie mleko, kakao i cukier. Gotuj 10-15 minut aż nieco zgęstnieje .Ostudz
    .Margaryne utrzyj dodając stopniowo chłodna masę kakaowa.Na koniec dodaj przesiane ! mleko w proszku i dokładnie utrzyj az masa zgestnieje

    3. Przełozenie:
    Na połowie ciasta piernikowego rozprowadz dżem z czarnej porzeczki a nstepnie 3\4 masy kakaowo-mlecznej , przykryj druga połowa ciasta, na wierzchu rozprowadz reszte masy. Udekoruj świezymi jeżynami.Smacznego

Porady

masa kakaowo mleczna szybko gestnieje wiec trzeba od razu rozprowadzic na ciescie piernikowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować