Najłatwiejsze ciasto biszkoptowe ze śliwkami

4.99 (169 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest bardzo puszyste, lekkie, szybko się robi, bardzo smaczne, niedrogie i bardzo duże.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 jaj
    2 szklanki cukru kryształu
    3 szklanki mąki tortowej
    1 cukier waniliowy
    4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    16 łyżek oleju
    16 łyżek zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.99 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery Biszkopty Placki

Najłatwiejsze ciasto biszkoptowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i cukier waniliowy. Do piany dodaję żółtka ciągle ubijając. Następnie dodaję wodę i olej a na końcu mąkę. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 30 cm na 41 cm z wysokimi brzegami. Na wierzch układam śliwki rozmrożone pół godziny przed pieczeniem - mogą też być niemrożone lub z syropu cukrowego. Można też dać mieszankę owoców. Gdy jest gotowy wkładam do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piekę ok. 45 min. aż do zrumienienia wierzchu.

Porady

Ten biszkopt wykorzystuję na różne sposoby, zamiast śliwek dodaję gruszki lub wiśnie albo czereśnie lub ananas, jabłka - na co mam ochotę. Podczas pieczenia śliwki się trochę zapadają, czasem aż na samo dno, wtedy można odwrócić do góry spodem i posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować