Zupa pomidorowa

5 (144 ocen)

Uwielbiam pomidorową. Ta dla mnie jest idealna. Przygotowana na wolno gotującym się wywarze z drobiu i warzyw. Do tego dobry koncentrat pomidorowy i kremowa śmietanka. U mnie na jednej porcji się nie kończy!

Składniki:

  • 1,5 l wody
    1 ćwiartka z kurczaka
    1 kostka rosołowa
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej do zup
    3 listki laurowe
    4 ziela angielskie
    4 marchewki
    1 korzeń pietruszki (duży)
    1/4 korzenia selera
    1 liść pora (zielona część)
    1 cebula dymka
    Liście natki pietruszki
    1 łyżeczka lubczyku
    0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki śmietany 18%
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0c987fo 1. Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy mięso, gotujemy, zbieramy szum. Następnie dokładamy wszystkie obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołowa i przyprawę uniwersalną. Gotujemy do miękkości mięsa i warzywa na wolnym ogniu. Wyjmujemy z wywaru. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do miseczki odlewamy trochę zupy, dodajemy mąkę i śmietanę. Energicznie mieszamy i przelewamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Wyjęte z zupy warzywa i mięso kroimy, przekładamy do zupy. Podajemy z ulubionymi dodatkami - ryżem lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować