Moja babcia jest pączkowa mistrzynią.Ma to szczęście, że w naszej rodzinie, z pokolenia na pokolenie przekazywany jest najlepszy na świecie przepis na te słodkie cuda.Dziś się nim podzielę. :)
4.45 (183 ocen)
Porady
Potrzebne będą dwa spore garnki. Jeden do gotowania na parze i jeden wypełniony do połowy tłuszczem. Jeśli mamy siatkę do pary można ją oczywiście wykorzystać, jeśli nie - jak ja zakładamy czystą ściereczkę i oplatamy ją gumką, by nie zjeżdżała z garnka i stabilnie trzymała pączki. Na początku, nieco wcześniej dobrze jest wystawić potrzebne składniki z lodówki, by były w temperaturze pokojowej. Jajka można wbić do miski, lekko roztrzepać widelcem, mleko już lekko podgrzać, to samo z margaryną lub masłem i pozostawić gotowe do użycia. Do układania pączków dobrze jest przygotować duży stół, dość blisko kaloryfera. Na stół powinniśmy założyć "izolację", to jest grubszy ręcznik, a ten obłożyć papierem do pieczenia i posypać go mąką.
Zobacz też: Tłusty Czwartek 2019 - przepisy na pączki, oponki i faworki
Komentarze