Najlepsze, babcine pączki na tłusty czwartek krok po kroku

4.45 (183 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Moja babcia jest pączkowa mistrzynią.Ma to szczęście, że w naszej rodzinie, z pokolenia na pokolenie przekazywany jest najlepszy na świecie przepis na te słodkie cuda.Dziś się nim podzielę. :)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1kg mąki (500)
    2 szklanki mleka
    8 jajek
    cukier waniliowy
    5 dag drożdży
    2 łyżki stołowe spirytusu
    4 łyżki stołowe cukru
    pół kostki masła (około 100g)
    łyżeczka soli
    marmolada
    tłuszcz do smażenia (dobrze jest wymieszać olej ze smalcem)
Wystaw ocenę:

4.45 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Najlepsze, babcine pączki na tłusty czwartek krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jednej szklanki mleka, łyżki cukru i kilku łyżek mąki robimy rozczyn.
    Drożdże kruszymy do miski (dobrze, by nie była metalowa), zasypujemy cukrem, ucieramy.
    Gdy ruszą, dolewamy letnie mleko i wsypujemy mąkę.

    Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by podrosło.
    Gdy rozczyn będzie gotowy, do dużej miski przesiewamy kilogram mąki i wlewamy do niej podkarmione drożdże. Dokładnie mieszamy.
    Zaraz po rozczynie dolewamy po kolei jajka, drugą szklankę mleka, spirytus, cukier, cukier waniliowy, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy, na koniec dolewamy masło.
    Ugniatamy do momentu, aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od rąk, po czym jeszcze około 10 minut.
    Powinno być dość luźne.
    Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu; powinno podwoić swoją objętość.


    Gdy ciasto wyrośnie zaczynamy lepienie.
  • Odrywamy odpowiednią ilość ciasta. 2. Odrywamy odpowiednią ilość ciasta.
  • Układamy w rękach do jak najokrąglejszej postaci 3. Układamy w rękach do jak najokrąglejszej postaci.
  • Nadziewamy marmoladą 4. Nadziewamy marmoladą.
    Nie należy nakładać zbyt dużo nadzienia, by podczas smażenia nie wyciekło.
  • Zaklejamy 5. Porządnie zaklejamy kulkę.
  • "moczymy" w mące 6. "Moczymy" w mące, by nie przykleiły się do papieru
    i spokojnie rosły.
    Gotowe, nadziane pączki odkładamy (niezbyt blisko siebie) na przygotowany wcześniej papier posypany mąką.
    Czekamy do ich podrośnięcia.
  • Gotujemy na parze 7. Układamy wyrośnięte kulki na parze i przykrywamy
    szczelnie dopasowaną miseczką.
    Po około minucie (gdy podwoją objętość) zdejmujemy je i wrzucamy do tłuszczu.
  • Smażymy 8. Wrzucamy je na gorący tłuszcz i smażymy do zrumienienia z obydwu stron.
  • Smakujemy! 9. Posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy lukrem i rozkoszujemy się ich przepysznym smakiem. :)

Porady

Potrzebne będą dwa spore garnki. Jeden do gotowania na parze i jeden wypełniony do połowy tłuszczem. Jeśli mamy siatkę do pary można ją oczywiście wykorzystać, jeśli nie - jak ja zakładamy czystą ściereczkę i oplatamy ją gumką, by nie zjeżdżała z garnka i stabilnie trzymała pączki. Na początku, nieco wcześniej dobrze jest wystawić potrzebne składniki z lodówki, by były w temperaturze pokojowej. Jajka można wbić do miski, lekko roztrzepać widelcem, mleko już lekko podgrzać, to samo z margaryną lub masłem i pozostawić gotowe do użycia. Do układania pączków dobrze jest przygotować duży stół, dość blisko kaloryfera. Na stół powinniśmy założyć "izolację", to jest grubszy ręcznik, a ten obłożyć papierem do pieczenia i posypać go mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować