Najlepsze gofry

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gofry przygotowane na "mleku sojowym" są bardzo chrupiące!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mleko sojowe: 350 mililitrów
    - mąka pszenna tortowa: 400 gramów
    - olej: 0.5 szklanki
    - jaja: 2 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 2 łyżki
    - groszki czekoladowe: 0.5 szklanki
    - soda: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - jogurt naturalny (typu greckiego): 250 mililitrów
    - truskawki: 250 gramów
    - cukier puder: 1 łyżka
    - listki mięty: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Najlepsze gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać olej dalej miksując, następnie mleko sojowe i mąkę wymieszaną c proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec wsypujemy garść groszków czekoladowych i mieszamy łyżką.

    Rozgrzewamy gofrownicę ( ja czekałam 5 minut dłużej od zapalenia się zielonej lampki) nalewamy ciasto szybkim ruchem, rozsmarowujemy po całej powierzchni i pieczemy ok 8 minut lub do zezłocenia gofrów. Wyciągamy i układamy gorące gofry pomiędzy szklanki by odparowały.

    Rozgrzewamy gofrownicę ponownie i dopiero nakładamy kolejną porcję ciasta.

    Dekorujemy gęstym jogurtem greckim i dowolnymi owocami ( u mnie truskawki )
    dodajemy listek mięty i oprószamy cukrem pudrem.

    Smacznego:))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować