FAWORKI

0 (0 ocen)

Faworki zawsze robię na tłusty czwartek znikają niemal od razu i nie mozna się od nich oderwać

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    20 dkg mąki
    4 łyżki gęstej śmietany
    4 żółtka
    Szczypta soli
    1 łyżka spirytusu
    1 litr oleju rzepakowego
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE .
    Mąkę przesiewamy przez sito wbijamy 4 żółtka dodajemy śmietanę sól spirytus i zagniatamy ciasto . Następnie przez 20-30 minut tłuczemy ciasto wałkiem z każdej strony w cieście powinny robić się bąbelki . Następnie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy różnej wielkości prostokąty ze ściętymi pod skosem bokami na środku robimy rozcięcie i wywracamy ciasto przez otwór i tak powstaje faworek . Olej rzepakowy rozgrzewamy w rondlu i wkładamy faworki smażymy z każdej strony na złoto posypujemy cukrem pudrem i możemy się rozkoszować , smacznego

Porady

Im dłużej będziemy bić ciasto tym faworki będą jeszcze lepsze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować