NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE- POD BEZĄ

4.47 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wszystko co może być w słodkościach...jabłka - duże kawaąłki, spód kruchy, budyń, beza ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kruche:
    2 3/4 szkl mąki
    20 dag masła
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    beza:
    4 białka
    150 g cukru
    1 lyżka mąki ziemniaczanej
    dodatkowo:
    1 kg jabłek
    2 budynie waniliowe
    600 ml mleka do budyniu
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Kruche ciasto Desery Bezy

Najlepszy jabłecznik na świecie- pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem ,żeby zbytnio się nie podniosło. Ciasto zapiekać na rumiano przez 20 minut w 190 st.
    * Ugotować budyń, dając na 2 opakowania 600 ml mleka, cukru tyle ile na opakowaniu. Przestudzić .Wylożyć na podpieczony kruchy spód.
    *Jablka poobierać, pokroić w dość duże kawałki, wyłożyć na masę budyniową.
    * Białka ubić na sztywno, gdy są sztywne, dawać stopniowo cukier, miksować, na koniec dać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wylać na jabłka.
    * Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec 10 minut , po tym czasie zmniejszyć temp na 100 i zapiekać jeszcze 20 minut. Po zakończeniu pieczenia ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować