Bardzo smaczne ciasto z delikatnym kremem waniliowym przypominającym w konsystencji budyń. Słodycz masy przełamują kwaskowate truskawki. A wszystko to na delikatnym, puszystym biszkopcie. Pycha!:)
Najlepszy tort truskawkowy mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj biszkopt: białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, na koniec delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Piecz w temp. 180stopni przez ok 40minut.
Krem:
Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w mleku (wsypać do chłodnego mleka i podgrzewać). Ubić pianę z białek. Do żółtek dodać ubitą pianę, ucierać, następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać mikserem. Masę wstawić do lodówki aby stężała.
Biszkopt przekroić na pół, połowę masy przełożyć na biszkopt, całe truskawki układać obok siebie na masie, przykryć je pozostałą częścią masy i biszkoptem. Na wierzch biszkoptu położyć połówki truskawek, polać galaretką i odstawić do zastygnięcia.
Komentarze