Najlepszy tort truskawkowy mojej Mamy

0 (0 ocen)

  • Średni

Bardzo smaczne ciasto z delikatnym kremem waniliowym przypominającym w konsystencji budyń. Słodycz masy przełamują kwaskowate truskawki. A wszystko to na delikatnym, puszystym biszkopcie. Pycha!:)

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia (na krem:): 1 łyżeczka
    - mleko: 1 szklanka
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    - masło: 1 opakowanie
    - cukier puder: 1 szklanka
    - cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy: 1 opakowanie
    - jajka: 4 sztuki
    - galaretka: 1 opakowanie

Najlepszy tort truskawkowy mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj biszkopt: białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, na koniec delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Piecz w temp. 180stopni przez ok 40minut.
    Krem:
    Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w mleku (wsypać do chłodnego mleka i podgrzewać). Ubić pianę z białek. Do żółtek dodać ubitą pianę, ucierać, następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać mikserem. Masę wstawić do lodówki aby stężała.
    Biszkopt przekroić na pół, połowę masy przełożyć na biszkopt, całe truskawki układać obok siebie na masie, przykryć je pozostałą częścią masy i biszkoptem. Na wierzch biszkoptu położyć połówki truskawek, polać galaretką i odstawić do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy