Najprostsza zupa jarzynowa

4.48 (193 ocen)

Uwielbiam zupy, a to jedna z moich ulubionych.

Składniki:


  • 2,5 litra wody
    jedna marchewka
    kawałek pietruszki
    niewielki kawałek selera
    duża garść zielonej fasolki szparagowej
    duża garść żółtej fasolki szparagowej
    garsteczka zielonego groszku
    2 - 3 liście kapusty włoskiej
    3 średnie ziemniaki
    200 g śmietany 18%
    duża łyżka mąki
    pieprz
    sól
    koperek
    kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Najprostsza zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Gotujemy ok 2,5 litry wody
    Dodajemy pokrojone w kostkę: marchewkę, seler i pietruszkę. Po 10 minutach dorzucamy groszek i dwa rodzaje fasolki szparagowej. Po kolejnych 5 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dość grubo pokrojone liście kapusty włoskiej i gotujemy jeszcze ok 10 - 12 minut
    W tym czasie dorzucamy kostkę rosołową, a jak się rozpuści solimy i doprawiamy pieprzem
    W międzyczasie przygotowujemy płyn , którym zabielimy zupę. Do osobnego naczynia wlewamy trochę płynu z gotującej się zupy, śmietanę i dużą łyżkę mąki. Wszystko dokładnie roztrzepujemy, aby nie było grudek i cząstek śmietany. Wlewamy do zupy. Chwilkę razem gotujemy
    Na koniec wrzucamy do zupy trochę drobno posiekanego koperku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować