Najprostsza zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Gotujemy ok 2,5 litry wody
Dodajemy pokrojone w kostkę: marchewkę, seler i pietruszkę. Po 10 minutach dorzucamy groszek i dwa rodzaje fasolki szparagowej. Po kolejnych 5 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dość grubo pokrojone liście kapusty włoskiej i gotujemy jeszcze ok 10 - 12 minut
W tym czasie dorzucamy kostkę rosołową, a jak się rozpuści solimy i doprawiamy pieprzem
W międzyczasie przygotowujemy płyn , którym zabielimy zupę. Do osobnego naczynia wlewamy trochę płynu z gotującej się zupy, śmietanę i dużą łyżkę mąki. Wszystko dokładnie roztrzepujemy, aby nie było grudek i cząstek śmietany. Wlewamy do zupy. Chwilkę razem gotujemy
Na koniec wrzucamy do zupy trochę drobno posiekanego koperku
Komentarze