Ciasto zawsze się udaje, w dodatku jest uniwersalne, można je upiec z dowolnymi sezonowymi owocami. Można się nim zajadać zarówno na ciepło, lub na zimno, oprószone lekko cukrem pudrem.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru*
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cieplej wody
1 łyżka octu
dowolne owoce
* szklanka o pojemności 250 ml
Najprostsze ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem do białości. Wodę wymieszać z octem, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać. Owoce umyć, większe pokroić na mniejsze kawałki. Masę wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 35 - 40 minut w 180 stopniach.
Komentarze