Najprostszy biały barszczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę gotujemy w 2,5 litra wody z listkami laurowymi i zielem angielskim około 20 minut. Kiedy się wyszumuje, wylewamy pianę i do garnka dodajemy białą część pora, seler w całości, 1 pietruszkę również całą i 2 marchewki podzielone na połowy. Gotujemy.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy 15 minut. W tym czasie pozostałe dwie marchewki i jedną pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do zupy. Gotujemy kolejne 10 minut.
3.Barszcze białe rozrabiamy w 0,5 litra wody i wlewamy do garnka. Gotujemy przez następne 10 minut. Śmietanę wlewamy do miseczki. Zalewamy ją 1 łyżką wazową zupy i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Rozrobioną śmietanę powoli wlewamy do garnka ciągle mieszając. Gotujemy chwilę.
4.Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i przyprawa uniwersalna i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki się przegryzły.
Komentarze