Najprostszy miodownik

4.99 (165 ocen)

  • 60 min

Smaczne, aromatyczne, zawsze udane ciasto z dodatkiem miodu i masy z kaszy manny. Ulubione mojej córki.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    640 g mąki pszennej tortowej
    180 g margaryny
    3 jajka wiejskie
    1 płaska łyżka sody oczyszczonej
    120 g cukru
    160 g miodu prawdziwego

    Masa grysikowa:
    75 g kaszy manny
    1/2 l mleka 3,2 %
    250 g masła "ekstra"
    120 g cukru pudru
    dowolny aromat zapachowy: arakowy, waniliowy, cytrynowy, pomarańczowy

    Dodatkowo:
    cukier puder z wanilią do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery Ciasto

Najprostszy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przesiewanie mąki i sody 1. Wykonanie ciasta:
    Przesiewamy mąkę i sodę do miski.
  • roztapianie miodu, margaryny, cukru 2. Roztapiamy miód z cukrem i margaryną. Studzimy.
  • składniki na miodownik 3. Do miski z mąką wlewamy roztopione składniki. Wbijamy jajka.
  • wyrobione ciasto na miodownik 4. Wyrabiamy ciasto. Powinno być kleiste, miękkie.
  • miodownik w formie- przed pieczeniem 5. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
    Formę wykładamy pergaminem. Pieczemy dwa osobne placki. Wcześniej ciasto nakłuwamy gęsto widelcem.
  • upieczone ciasto miodowe 6. Pieczemy w temp. 160 stop. C przez ok. 10 min.- pierwszy placek. Drugi krócej, ok. 8 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
    Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z pieca, zdejmujemy pergamin, studzimy.
  • masa grysikowa 7. Wykonanie masy grysikowej:
    Gotujemy mleko. Wsypujemy powoli kaszę mannę. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Uważajmy, aby nie przypalić. Cały czas mieszamy. Studzimy.
    Ucieramy w makutrze masło, wsypujemy stopniowo cukier puder. Dodajemy po łyżce przestudzoną masę grysikową.
    Na końcu wlewamy ulubiony aromat do ciast lub pozostawiamy masę bez niego.
  • rozsmarowana masa grysikowa na cieście miodowym 8. Ciasta przekładamy masą grysikowa. Rozsmarowujemy ją równo na jednym placku miodowym.
  • przełożone ciasto miodowe masą grysikową 9. Przykrywamy drugim. Lekko ugniatamy.
  • miodownik oprószony pudrem 10. Wierzch posypujemy cukrem pudrem z wanilią.
  • miodownik w przekroju 11. Ciasto odstawiamy na 24 godz. do lodówki, w celu nawilgnięcia.
    Po tym czasie kroimy na porcje.
  • miodownik 12. Smacznego :)

Porady

Kasza manna, potocznie grysik, dla młodych gospodyń, to informacja. Wszystkie składniki na ciasto i masę powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Miodu możemy użyć dowolnego, byle był prawdziwy. Choć w czasach dawnych, kryzysowych- używałam sztucznego. Ciasto było także udane. Uważajmy, aby w masie nie było grudek. W tym celu nie wkładamy masy w celu studzenia- do lodówki. Dobrze, jeśli przestyga w temp. pokojowej. Miodownik jest najsmaczniejszy na drugi, trzeci dzień po upieczeniu. Ciasto jest przepyszne, pięknie pachnie i smakuje miodem. Jest bardzo łatwe w wykonaniu i tanie. Forma ma wymiary 24x 34 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Masa grysikowa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować